Четвер, 28 Березня, 2024

Розстріл Кременчуцької ТЕЦ: що буде з опалювальним сезоном у промисловій столиці Полтавщини

Від початку повномаштабної війни Росії проти України Кременчук тричі піддавався ворожим атакам. Двічі ракети били по теплоелектростанції міста. У результаті жителі нагірної частини Кременчука залишилася без гарячої води та тепла. Прогнози щодо відновлення ТЕЦ після другого удару змінилися на песимістичні. Poltava.One розбиралася, що буде з наступним опалювальним сезоном у Кременчуці.

План А

Питання забезпечення кременчуцьких осель теплом після руйнування місцевої ТЕЦ цього тижня піднімали на засіданні парламентського комітету з питань енергетики та житлового-комунальних послуг. Представники громади пропонують провести диверсифікацію системи опалення міста. За словами мера Кременчука Віталія Малецького, побудова трьох незалежних котелень змогла б компенсувати потужності зруйнованої ТЕЦ у повному обсязі.  

«У Кременчука немає іншого виходу, як поставити на існуючу мережу централізованого водопостачання одну, а в ідеалі три котельні, які б були максимально віддаленні від північного промислового вузла, який і нині залишається мішенню ворожих атак», – зазначив міський голова на засіданні профільного парламентського комітету.

Нині у мерії Кременчука готують техніко-економічне обґрунтування проектів та обіцяють відправити розрахунки в уряд вже незабаром. Водночас пан Малецький підкреслює, що місцевий бюджет фінансово не потягне реалізацію плану. Він просить центральну владу затвердити державну програму із залученням міжнародних коштів – грантів чи довгострокових кредитів, які наразі надаються нашій країні.

Однак, якщо кошти на зведення трьох великих котелень будуть знайдені вже найближчим часом, реальне їхнє будівництво розпочнеться не раніше осені, а повноцінно запрацюють вони щонайменше за півтора роки. Отже, кременчуцькій владі слід розглянути й інші варіанти, як не дати змерзнути кременчужанам вже цієї осені.

План Б

Один з варіантів забезпечення кременчужан теплом цієї осені, а в подальшому і взимку, – автономне опалення багатоповерхівок. Забезпечити це могли б міні-котельні на кожен окремий будинок. Голова Кременчуцької районної військової адміністрації Олег Лєднік такий шлях вирішення проблеми вважає найоптимальнішим. При цьому він зазначає, що профінансувати будівництво таких джерел тепла можливо і силами місцевого бюджету.

Ще один варіант теплопостачання до осель кременчужан – це встановлення індивідуального опалення у квартирах. Та це суто теоретична можливість. По-перше, вона відкрита лише для тих, у кого в дома є газові колонки для підігріву води, адже саме в таких будинках наявні димоходи. Таких квартир в Кременчуці – лише близько чверті. По-друге, сама процедура встановлення нових котлів – дороговартісна, не всі її можуть собі дозволити.

Загалом, індивідуальне опалення для більшості квартир Кременчука – це щось за межами фантастики. Для такого ноу-хау в міст необхідно прокладати нові газогони та побудувати більш потужні газорозподільні станції. Якщо ж опалювати електроприладами, треба замінити усі електромережі.

Рішення щодо реалізації будь-якого з запропонованих вище варіантів необхідно було приймати ще вчора. Усі вони потребують створення специфічного проекту, сучасного устаткування, спеціалістів високої кваліфікації та чимало коштів. Кожен день зволікання може обернутися холодом для 180 тисяч кременчужан.

.,.,.,.