Четвер, 28 Березня, 2024

«Президентська гонка» – чим ближче до фінішу, тим спекотніше

30 січня 2019 року поставлено рекорд за всю історію виборів глави України, повідомляє «Полтава. Yes».

Сьогодні Центральна виборча комісія зареєструвала одразу трьох кандидатів на пост президента України. Це Володимир Зеленський від партії «Слуга народу» і самовисуванці Інна Богословська та Ігор Смешко. Всього, разом із зареєстрованими сьогодні, на пост українського президента претендують 26 осіб. Таким чином, побитий рекорд 2004 року, коли стати президентом хотіли 24 кандидата (на останніх виборах 2014 року – 21). Але сьогоднішній рекорд теж може бути побитий і легко може перевалити за «30», адже подавати документи в ЦВК можна до 3 лютого, а останні кандидатури ЦВК може оголосити 8 лютого. Так що у всіх бажаючих взяти участь в президентських перегонах ще є час!

Крім тих, яким ЦВК вже видала посвідчення кандидата в президенти, ще четверо вже подали документи: Олександр Соловйов, Микола Габер, Роман Безсмертний і Петро Симоненко. А, наприклад нинішній президент України Петро Порошенко документи не подавав, але вчора оголосив про такий намір.

З початку приймання документів ЦВК відмовила в реєстрації з різних причин шістьом претендентам. У число «невдах» потрапили: Віктор Фаренюк, Юрій Боярський, Володимир Василенко, Віталій Величенко, Петро Рекало, Володимир Ратуш, але думається, що переважній більшості виборців ці імена, ні про що не говорять.

Велика кількість кандидатів – це добре. Справа в тому, що на президентські вибори за оцінками ЦВК буде витрачено 1,95 мільярда гривень (з них на перший тур 1,33 мільярда, що залишиться, відповідно на другий тур). Щоб стати кандидатом в президенти потрібно внести на спеціальний рахунок ЦВК за безготівковим розрахунком виборчу заставу* в розмірі 2,5 мільйона гривень (близько 100 тисяч доларів). Грошова застава повертається тільки тим кандидатам в президенти, які виграли в першому турі або вийшли до другого (а таких як каже арифметика більше двох бути не може). Таким чином, участь у виборах всього-навсього 780 кандидатів може зберегти українську казну від витрат на президентські вибори! Жарт, звичайно.

*З мережі Інтернет стало відомо, що Інна Богословська притягла до Центрвиборчкому великий чорний пакет зі своїми мільйонами застави. Вона сама виставила в своєму Інстаграм відео.

.,.,.,.